Elnökségi döntések a 2019/2020. évi Nemzeti Csapatbajnokság befejezéséről

2020. május 16.

Tisztelt Egyesületek! Tisztelt Sporttársak, Kedves Tekézők!

 Hosszú és embert próbáló időszakon vagyunk túl és ki tudja, mi áll még előttünk. Nem csak saját, hanem szeretteink, családjaink, ismerőseink egészségét óvtuk azzal, hogy több mint 60 napja nem tekéztünk, nem jártunk a pályán. Ez alatt a 60 nap alatt számos áldozatot kellett meghozni, lemondani a szokásainkról, a hobbinkról és sokszor álmainkról. Bízom benne, hogy senki nem veszítette el a hitét, lelkesedését, de legfőképpen egészségét.

Amikor kitűztük a május 15-ét, mint határnapot, valahol hittük, hogy van esély a bajnokság befejezésére. Aztán jöttek rossz hírek, jó hírek, rengeteg kérdés, álláspont és a hit lassan kész tények elé állított minket, szembesített a valósággal. Bár Magyarország a védekezés második szakaszába lépett, sem most, sem a közeljövőben nem oldható meg biztonsággal a versenyzés. Az utazás, az öltözők használata, a távolságtartás, a golyók fertőtlenítése, a személyes kontaktusok és megannyi részlet támasztja alá, hogy ne folytassuk a bajnokságokat. Csak úgy, mint számos sportág, szem előtt tartva sportolóink biztonságát, mi sem tehetjük ezt meg. Nincs jogunk veszélyeztetni egymás egészségét és arra kényszeríteni sportolókat, hogy veszélyben és félelemben játszanak. Most mindent azért kell megtennünk, mindent úgy kell szerveznünk, hogy a 2020/2021-es bajnokságok időben és biztonságban elkezdődhessenek. Együtt kell legyőznünk a vírust, hogy aztán együtt sportolhassunk. Együtt kell legyőzni értelmünkkel érzelmeinket, amiről tudjuk, hogy nem lesz egyszerű.

A fent leírtakat, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ajánlásait, az elmúlt hetek érveléseit és a Versenybizottság javaslatait figyelembe véve a Magyar Teke Szakági Szövetség (továbbiakban MATESZ) Elnöksége meghozta döntéseit a 2019/2020. évi Nemzeti Csapatbajnokság folytatásával kapcsolatban.

A döntések a következőek:

 1. A 2019/2020. évi felfüggesztett Nemzeti Csapatbajnokságot a MATESZ befejezettnek és lezártnak tekinti, a küzdelmek nem folytatódnak tovább.
 2. A lezárt bajnokságban a MATESZ végeredményt, bajnokot, kiesőt és feljutót egyik osztályban sem hirdet.
 3. A 2020/2021. évi Nemzeti Csapatbajnokság a 2019/2020. évi bajnokságok beosztásai alapján kerülnek megrendezésre.
 4.  A MATESZ Elnökségének döntése értelmében a Nemzetközi Kupákra a következő csapatok jogosultak indulni:
  • Világkupa:                 (férfi) Zengő Alföld Szegedi TE, (női) ZTE-ZÁÉV TK.
  • Európa-kupa:             (férfi) Zalaegerszegi TK, (női) Ipartechnika Győr SE.
  • NBC-kupa:                 (férfi) Répcelaki SE, Ferencvárosi TC férfi és női csapat, Rákoshegyi VSE I. női csapat.

A nemzetközi kupákban való részvétel nem jelent Bajnokok Ligája kvalifikációs lehetőséget. A 2020/2021-es idényben a Bajnokok Ligája versenysorozatot a Nemzetközi Szövetség nem rendezi meg!

Kérjük az érintett Egyesületeket, hogy amennyiben nem szándékoznak indulni a nemzetközi kupában, arról 2020. június 1-ig értesítsék a Magyar Teke Szakági Szövetséget elektronikus úton. A nemzetközi kupaszereplésről való visszalépés semmilyen szankciót nem von maga után. Amennyiben két csapat közös megegyezéssel másik nemzetközi kupában szeretne indulni, arról 2020. június 1-ig értesítsék a Magyar Teke Szakági Szövetséget elektronikus úton. Másik nemzetközi kupában indulni csak és kizárólag közös megegyezéssel, tehát helycserével lehetséges!

További döntések:

 1. A MATESZ Elnöksége felkéri a Versenybizottságot a 2020/2021. évi Nemzeti Csapatbajnokság versenykiírásának és 2020/2021. szezon versenynaptárának elkészítésére. A dokumentumok 2020. június 01-én megjelennek a MATESZ hivatalos weboldalán, valamint a nevezések lehetősége is megnyílik az Egyesületek számára.
 2. A MATESZ felveszi a kapcsolatot a Nemzetközi Szövetséggel (WNBA-NBC) a nemzetközi pályahitelesítésekkel kapcsolatban és mindent megtesz azért, hogy a Nemzetközi Szövetség által korábban megjelölt határidők és elvárások módosuljanak.
 3. Az Elnökség döntése értelmében, a bajnokságok befejezésével és eredményhirdetésével járó serlegek, érmek árát, a hátralévő fordulók bonyolítási költségét, valamint az évzáró rendezvény költségét elkülöníti és az így rendelkezésre álló pénzösszeggel a 2020/2021. évi Nemzeti Csapatbajnokság nevezésének költségét arányosan csökkenteni fogja, ezzel is segítve az egyesületek COVID-19 (koronavírus) következményeként kialakult helyzetét.
 4. A MATESZ Elnöksége döntést hozott a 2020. évi küldöttgyűlés időpontjáról és helyéről is, mely a következő:
  • 2020. szeptember 11. 15:00 óra, Magyar Sport Háza.

Alulírott Pintyőke Marcell, mint a Magyar Teke Szakági Szövetség elnöke ezúton köszönöm az Elnökség, a Versenybizottság és az Iroda munkáját, valamint minden sportoló és sportvezető kitartását, türelmét és felelős magatartását.

Kívánunk Mindenkinek a továbbiakban is Jó egészséget! Vigyázzunk Egymásra!

A Magyar Teke Szakági Szövetség nevében

Pintyőke Marcell
Elnök