Elnökségi határozatok kiegészítése, figyelemfelhívás

2020. november 04.

 

Tisztelt Sporttársak!

 

A MATESZ Elnöksége a beérkezett észrevételek, a Versenybizottság kérése, illetve az OSEI állásfoglalása alapján kiegészíti/módosítja a 2020.10.16-i Elnökségi ülésen meghozott határozatokat. A kiegészítések/módosítás mellett a Jegyzőkönyvben közzétett határozatok változatlanul érvényesek.

Kiegészítések/módosítás, figyelemfelhívás:

 

3. Határozat, 1. napirendi pont kiegészítése:

  • A következő dokumentum is elfogadható a koronavírus okán kért halasztásra: - negatív eredményről szóló dokumentum abban az esetben, ha a tesztelés időpontja a halasztani kívánt bajnoki forduló előtt, míg a teszteredmény megérkezésének időpontja a bajnoki mérkőzés után történt és ezen játékos(ok) nélkül a minimálisan előírt 7 fő nem állt rendelkezésre a mérkőzés időpontjában.
  • A csapatok a koronavírus okán halasztott bajnoki mérkőzés után, legkésőbb 21 nappal a Versenybizottság számára kötelesek megküldeni a halasztást igazoló dokumentumokat.
  • Amennyiben az adott csapat nem tudja megküldeni a koronavírus okán kért halasztást igazoló dokumentumokat a megadott határidőig, úgy a 20.000 Ft halasztási díj kiszabásra kerül az egyesület számára és az eset rendes halasztásnak minősül.

 

A MATESZ Elnöksége felhívja a figyelmet az alábbi határozat betartására és kéri a megyei szövetségeket is a játékvezetők kiértesítésére:

  • A Nemzeti Csapatbajnokság mérkőzésein 2020.október 23-tól kötelező a szájmaszk viselése az éppen versenyző játékosokon kívül mindenkinek! Ha valaki nem tartja be a szájmaszk viselésére vonatkozó szabályokat, a játékvezető figyelmeztetheti. Amennyiben a figyelmeztetés után sem kerül betartásra a szabály a jegyzőkönyvben felvezetésre, majd a későbbiekben szankcionálás alá kerülhet. Szabálysértés esetén a játékvezető a mérkőzést felfüggesztheti.
  • Kérjük a csapatokat, hogy amennyiben a szabály be nem tartását észlelik és a figyelmeztetést követően sem történik változás, kérjék a szabálysértés jegyzőkönyvbe rögzítését a játékvezetőtől.

 

6. Határozat, 4. napirendi pont, c) pontjának módosítása:

  • Pozitív COVID-19 esetek utáni visszatérés menete:

OSEI frissített állásfoglalása: „A sportorvosi engedély pozitív teszteredmény esetén ideiglenesen visszavonásra kerül* (A sportorvosi regiszterben „COVID-19 miatt ideiglenesen eltiltva” minősítést alkalmazva), a hatósági karantén és a pihenő időszak leteltével újra kell indítani a sportorvosi engedély megszerzésének folyamatát a sportorvosnál.

*kivéve az alacsony kardiovaszkuláris kockázatú sportok esetén – sportlövészet, teke, bowling, curling, krikett, sporthorgászat, golyósportok, go, íjászat, minigolf.”

Az állásfoglalás értelmében és egyeztetve az OSEI-vel a teke sportágban (Az olyan sportolónak, akinek egyedül alacsony kockázatú sportágban van sportorvosi engedélye.) NEM kerül visszavonásra a Sportorvosi engedély pozitív COVID-19 eset alkalmával. Miután a sportoló negatív tesztet produkált és megküldik szövetségünk részére az eredményt, illetve lejárt a karantén időtartama, úgy a sportoló újra versenyezhet, a sportorvosi és versenyengedélye is aktív lesz!

Amennyiben bárkinél pozitív COVID-19 fertőzött sportoló/sportolók van/nak, továbbra is kötelező leadni a MATESZ felé a pozitív eseteket, hiszen a Szövetségnek is kötelezettsége van az Országos Sportegészségügyi Intézet felé!

 

TERÜLETI Serdülő & Ifjúsági Fiú – Lány (2020.11.07-08.) Bajnokság:

  • A MATESZ Elnöksége felhatalmazza a területi szervezőket, hogy az aktuális vírushelyzet végett döntést hozzanak a versenyek megrendezésével kapcsolatban.
  • Amennyiben nem rendezik meg a versenyt a vírushelyzet és a továbbjutók kisebb létszáma miatt, kérjük küldjék meg a MATESZ részére a továbbjutók névsorát!

 

2020/2021. tavaszi versenynaptár:

  • A MATESZ Elnöksége felkérte a Versenybizottságot, hogy a COVID-19 vírushelyzet halasztásai végett a tavaszi versenynaptárt dolgozzák át. A Versenynaptár átdolgozása megtörtént, melyet a MATESZ Elnöksége elfogadott.
  • Felhívjuk tisztelt egyesületeink figyelmét, hogy a tavaszi versenynaptár december elején lesz közzétéve, miután a Nemzetközi Szövetség hivatalosan is döntést hozott a 2021. évi Világbajnokság megrendezésével kapcsolatban.
  • Annak érdekében, hogy versenyzőink tervezni tudjanak a 2021. év első két hónapjára a MATESZ az alábbi közleményeket teszi közzé a versenynaptárral kapcsolatban:

                                    • A januári hétvégék szabadok lesznek (egyik hétvégén sem lesz bajnoki forduló) az elmaradt mérkőzések pótlására.

                                    • A februári hétvégék mindegyikén bajnoki fordulók következnek.

 

2020. november 03-án újabb szigorításokat jelentett be Magyarország Kormánya a koronavírus járvány megfékezése érdekében:

„Sportendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, és kivétel nélkül kötelező maszkot használni.  A hatóságok ellenőrizni fogják a rendezvényeket, bírságolnak és azokat a helyeket, ahol nem tartják be a szabályokat, be fogják zárni.” (https://kormany.hu/hirek/tovabbi-szigoritasok-a-jarvany-ellen)

A meghozott döntések a sportrendezvényeket is érintik! Ennek értelmében a Nemzeti Csapatbajnokság mérkőzésein, illetve az összes olyan rendezvény alkalmával, mely nem zártkörű, kötelező betartani a kormány újabb korlátozó intézkedéseit!

 

Tisztelettel kérjük Egyesületeinket a Határozatok és Kiegészítések betartására!

Vigyázzunk egymásra!

 

MATESZ Elnöksége