ÉV JÁTÉKOSAI, ÉV EDZŐJE, TEKESPORTÉRT KITÜNTETÉS, "Csányi Béla díj" 2023

2023. december 19.

 

Tisztelt Sporttársak!

A 2023. évi Országos Serdülő és Ifjúsági Egyéni Bajnokságokat követően eldőlt, kik az Év utánpótlás játékosai.
A felnőttek mezőnyében már fény derült a díjazottakra, utánpótlás korosztályokban azonban az év utolsó versenyét is meg kellett várni.

Az év játékosai korosztályonként:

U14 fiú: Ifj. Szojka Miklós - Nyíregyházi TK

U14 Leány: Szabó Boglárka - Ipartechnika Győr SE

U18 fiú: Sziklási Tibor Levente - Investment Közutasok Kaposvári TK

U18 leány: Kis Horváth Luca - Rákoshegyi VSE

U23 férfi: Borsos Bence - Szentgotthárdi VSE

U23 női: Hegedűs Tímea - Ferencvárosi TC

Felnőtt férfi: Móricz Zoltán - Répcelaki SE

Felnőtt Női: Hári Boglárka - Ferencvárosi TC

 

A MATESZ idén is újra odaítélte az Év edzője és a Tekesportért kitüntetés díjakat is. A 2022-ben megalakult Posztumusz Tekesportért díj, a MATESZ Elnökségének döntése értelmében 2023-tól "Csányi Béla díj"-ként folytatódik tovább, a legendás kilencszeres világbajnok, az idei évben elhunyt tekés, szövetségi kapitány emlékére.

 

Az Év edzője díj nyertese 2023-ben:  Horváth László, az Investment Közutasok Kaposvári TK edzője

László a 2023. évben a kaposvári tekecsapat edzőjeként eddig nem látott magasságokba segítette jutni csapatát . A 2021/2022. évad Magyar Kupa küzdelmeiben a bronzéremig jutott a somogy vármegyei alakulattal. Az NBC-Kupán újoncként bronzérmet szerzett csapatával. A 2023/2024. évi Szuperliga Férfi Bajnokság őszi szezonját követően az első helyet szerezte meg az együttes, az élről várhatják a tavaszi szezon küzdelmeit.

 

A Tekesportért kitüntetés díjazottja 2023-ban: Koltai László

László a Tekesportban már több, mint 50 éve tevékenykedik. Játékosként több csapattal a bajnoki címig jutott, köztük a ZTK és a Szentgottárdi VSE egyesület tagjaként is. Később játékos-edzőként tevékenykedett, majd edző is volt. Világbajnok játékosokkal volt szerencséje együtt dolgozni, mint például Kiss Tamás, Nemes Attila, Fehér László vagy olyan ifjúsági játékosokkal, mint Cserpnyák Martin, Karba Bálint, Karba Noel. Alapítóként és támogatóként vett részt többek között a "Vas Megyei Teke Utánpótlásért díj" vagy a zala vármegyei "Reménység díj" megalapításában. Ő maga is több kitüntetést érdemelt ki az évek során, ilyen volt például a "Vas Megye Tekesportjáért díj" vagy a "Zala Megye Tekesportjáért díj" is. A 2013. évi hazai rendezésű Világbajnokságot önkéntesként segítette, de részt vett határmenti szenior teketalálkozók szervezésében vagy iskolai programok megvalósításában is. Mottója: Mert egy életen át lehet játszani!

 

Gratulálunk a díjazottaknak!

 

Az I. "Csányi Béla díj" díjazottja 2023-ban: Ferencz József

József 2023. március 26-án hunyt el, tragikus hirtelenséggel. Szövetségi Kapitányként a 2007. évi Világbajnokságon, Kassán, a férfi csapattal aranyérmet szerzett. A következő évben eredményei elismeréseként az Év Edzője lett. A soron következő 2009-es Dettenheim-i Világbajnokságon, óriási küzdelemben a csapata bronzérmes lett. A Budapesti Tekézők Szövetségével és a Magyar Teke Szakági Szövetséggel is sok-sok éven át dolgozott együtt. Több, mint 15 évig a MATESZ Műszaki Bizottságában a pályák hitelesítése volt a feladata, melyet maximális lelkesedéssel végzett.

 

A díjak, elismerések várhatóan 2024. első negyedévében kerülnek átadásra, melyről előzetesen tájékoztatásra fog kerülni minden érintett.