Gyászhír - Elhunyt Csányi Béla

2023. május 14.

 

Hosszan tartó, súlyos betegség után életének 73. évében elhunyt Csányi Béla, minden idők legeredményesebb tekézője, a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya.

Pályafutása során kilenc világbajnoki aranyérmet szerzett, emellett az FTC színeiben 32 magyar bajnoki elsőséget is begyűjtött. Ebből 13 egyéni, 11 páros és 8 csapat arany.

A kilenc világbajnoki cím mellett nyolcszoros vb-ezüstérmesnek, négyszeres vb-bronzérmesnek mondhatta magát. Öt alkalommal nyerte meg a Bajnokok Ligája elődjének számító Világkupát.

Tizenhét alkalommal volt az év férfi tekézője.

Magyarországi sportpályafutása után 1989-ben a német Bamberg játékosa lett, összesen tízszeres német bajnoknak mondhatta magát.

2000-ben a 20. század 50 legnagyszerűbb magyar sportolóját ünnepelték, ahol a labdarúgó Puskás Ferenccel és Albert Flóriánnal, az ökölvívó Papp Lászlóval, vagy az öttusázó Balczó Andrással együtt köszöntötték, 2015-ben pedig a Nemzetközi Teke Szövetség (NBC) által alapított Halhatatlanok Klubjának első tagja lett.

Edzőként volt időszaka, amikor a magyar férfi és női szövetségi kapitányi tisztet is betöltötte. Haláláig a férfi nemzeti csapatnál volt, bár betegsége miatt biztosnak tűnt, hogy nem lehet ott a héten kezdődő horvátországi világbajnokságon.

Gyászol az egész magyar sporttársadalom. 

Emlékét, küldetését, tudását, alázatát óvjuk, vigyázzuk és tovább visszük!

Mert csak az hal meg, akit elfelejtenek.